Written by Bart

INTRO:

'Zoveel te beter de Belgische ploegen het doen in Europa en in de beker,

zoveel te meer wedstrijden moeten ze spelen,

zoveel te groter is de kans op vaker benadeling in de planning van alle wedstrijden,

en zoveel te groter de negatieve invloed op de kansen in Europa, de beker & de eindklassering in de competitie!’

In mijn eerste blog (http://www.bartcaubergh.com/index.php/blogsecond/48-hersteldagen-in-belgie-deel-1-on-eerlijke-play-offs) gaf ik reeds een overzicht van het aantal wedstrijden dat alle teams moeten spelen na slechts 2 hersteldagen. In deze blog geef ik een volledig overzicht van seizoen 2017-2018. Zulte Waregem (opnieuw) het meest benadeeld. Dat was ook al het geval in seizoen 2013-2014. In de derde blog (https://www.bartcaubergh.com/index.php/blogsecond/50-hersteldagen-in-belgie-deel-3-3-club-brugge-en-anderlecht-meest-benadeelde-ploegen-sinds-de-oprichting-van-de-play-offs-in-2009) zal ik een volledig overzicht geven vanaf de oprichting van de play-offs voor alle teams die sindsdien in eerste klasse hebben gespeeld.

 

FEITEN:

Het aantal wedstrijden dat een team moeten spelen in een seizoen is niet het probleem op zich. Er is een probleem zodra teams moeten spelen na slechts twee hersteldagen.

Het aantal keren dat iedere ploeg dit seizoen (heeft) moet(en) spelen na slechts 2 hersteldagen (competitie, beker en Europees) en dus benadeeld is:

- Zulte Waregem: 12x (tot einde reguliere competitie) + 4x (play-offs) = 16x

- Kortrijk: 9x + 4x = 13x

- Oostende: 10x + 3x = 13x

- Club Brugge: 9x + 2x = 11x

- RSC Anderlecht: 8x + 3x = 11x

- KRC Genk: 10x + 1x = 11x

- AA Gent: 7x + 2x = 9x

- Charleroi: 6x + 2x = 8x

- Moeskroen: 5x + 3x = 8x

- Waasland-Beveren: 5x + 3x = 8x

- Standard: 6x + 1x = 7x

- Antwerp: 5x + 2x = 7x

- STVV: 4x + 3x = 7x

- Eupen: 4x + 2x = 6x

- KV Mechelen: 5x

- Lokeren: 3x + 1x = 4x

 

Ploegen uit 1B:

  • Beerschot Wilrijk: 3x + 3x = 6x
  • Lierse: 2x + 3x = 5x
  • OH Leuven: 1x + 3x = 4x
  • Cercle Brugge: 2x

 

ONDERZOEK:

Uit een onderzoek van Raymond Verheijen van 27.002 wedstrijden uit 7 Europese competities (Engeland, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië) tussen 2001 en 2011 blijkt dat:

Teams die na slechts 2 hersteldagen moeten spelen tegen teams die minstens 3 hersteldagen hebben, hebben 40% minder kans op winst.

Volledig herstel is immers niet mogelijk in slechts 2 hersteldagen. Onvolledig herstel (dus nog steeds vermoeidheid) heeft een negatieve invloed op zowel prestaties als blessures.

Deze teams scoren ook 70% minder doelpunten in het laatste uur en incasseren 75% meer doelpunten in het laatste half uur.

Indien beide ploegen spelen na slechts 2 hersteldagen heeft de bezoekende ploeg 26% minder kans om te winnen.

Dit beïnvloedt dus negatief de kansen om verder te gaan in Europa en/of de beker en de eindklassering in de competitie.

 

OPLOSSING:

Een betere planning van competitie- en bekerwedstrijden waarbij er verplicht drie dagen is tussen alle competitie- beker- en Europese wedstrijden.

  • Indien midweekwedstrijd op dinsdag -> weekend voorheen wedstrijd op vrijdag & weekend nadien wedstrijd op zaterdag of zondag.
  • Indien midweekwedstrijd op woensdag -> weekend voorheen wedstrijd op vrijdag of zaterdag & weekend nadien wedstrijd op zondag.
  • Indien midweekwedstrijd op donderdag -> weekend voorheen wedstrijd op vrijdag, zaterdag of zondag & weekend nadien wedstrijd op maandag.

 

Door ‘verplicht drie dagen is tussen alle competitie- beker- en Europese wedstrijden’ als vertrekpunt te nemen, is maandagavondvoetbal dus enkel van toepassing voor ploegen die de week voordien op donderdag speelden, dus meestal enkel voor de ploegen die Europa League spelen.

 

ALLE INFO:

http://worldfootballacademy.com/wp-content/uploads/2012/05/WFA_Study-on-recovery-days.pdf

 

EXTRA:

Seizoen 2015-2016: https://nl.linkedin.com/pulse/club-brugge-meest-benadeelde-ploeg-seizoen-2015-2016-bart-caubergh 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s